Aktualności

Oktoberfest - największy festyn w Niemczech

W tym roku w Monachium można było zobaczyć już 183. Oktoberfest. Przeczytaj czym jest i dlaczego znany na całym świecie festiwal piwa odbywa się właśnie w stolicy Bawarii.


Narodziny festynu

Po raz pierwszy październikowy festyn pod Monachium zorganizowano w 1810 roku. Okazją do świętowania był ślub księcia (a później króla) Bawarii Ludwika z księżniczką Teresą von Sachsen-Hildburghausen. Na łąkach pod murami miasta oprócz biesiady zorganizowano między innymi wyścigi konne. Impreza bardzo spodobała się okolicznym mieszkańcom, więc powtórzono ją rok później i w kolejnych latach. W ten sposób festyn stał się monachijską tradycją. 

Warto dodać, że nie bez powodu Oktoberfest odbywa się właśnie na przełomie września i października. W dawnych czasach piwo w Bawarii można było warzyć wyłącznie od 29 września do 23 kwietnia, dlatego w drugiej połowie września wszyscy browarnicy starali się pozbyć starego piwa, by zrobić miejsce na nowe.

W efekcie w całej Bawarii organizowano mniejsze i większe festyny, na których opróżniano beczki chmielowego trunku. Największy i najbardziej znany był oczywiście festyn w Monachium. Od 1810 roku festiwalu nie zorganizowano tylko kilkanaście razy – zwykle na przeszkodzie stawały wojny lub epidemie.


Festiwalowe tradycje

Zgodnie z tradycją Oktoberfest rozpoczyna się najwcześniej 16 września i kończy w pierwszą niedzielę października lub w Święto Zjednoczenia Niemiec (3 października). Zwykle trwa on więc ok. dwa i pół tygodnia.

Ściśle ustalona jest formuła otwarcia festiwalu, który rozpoczyna uroczysty pochód przez miasto prowadzony przez herbową figurę Monachium (tzw. Münchner Kindl) i jego burmistrza, który następnie – dokładnie w południe – otwiera pierwszą beczkę piwa. Honor wypicia pierwszego kufla przysługuje wedle tradycji premierowi Bawarii.

Biesiadnicy zwyczajowo popijają piwo z typowych dla Oktoberfestu kufli – tzw. Maß. Każdy z nich mieści pełny litr złocistego napoju. Dawniej używano naczyń ceramicznych, ale z powodu oszustw sprzedawców, którzy nalewali za mało piwo a za dużo piany, wymieniono je na kufle szklane. Cieszą się one ogromną popularnością wśród turystów. Pamiątkowe kufle mają kolorowe plakietki z nazwą i datą festiwalu, więc wiele osób chętnie je kolekcjonuje.

Tzw. Bawarskie Prawo Czystości dokładnie określa, jakie warunki musi spełniać browar, by miał prawo udziału w Oktoberfeście. Chodzi przede wszystkim o zachowanie tradycyjnych procedur warzenia. Festiwal promuje piwo regionalne, tworzone wyłącznie przez browary z Bawarii. Obecnie biesiadnicy mogą kosztować trunków tylko siedmiu producentów.


Oktoberfest dzisiaj

Dziś festiwal to ogromna impreza ściągająca turystów z całego świata. Tysiące biesiadników pije marcowe piwo w 14 halach. By zachować bawarski charakter festynu, wiele osób ubiera się w tradycyjne bawarskie stroje. Do godziny 18:00 amatorom złocistego trunku przygrywają regionalne zespoły ludowe, które później ustępują miejsca współczesnym hitom.

Festiwalowi obecnie towarzyszy mnóstwo dodatkowych atrakcji, które urozmaicają czas biesiadnikom. Są to między innymi lunaparki, historyczne ekspozycje, zawody sportowe, cyrk, pokazy regionalne i wiele wiele innych.

Wejście na teren Oktoberfestu jest bezpłatne, natomiast ceny samego piwa są co roku na nowo ustalane i ogłaszane z wyprzedzeniem. 


Ciekawostki:

  • Oktoberfest odwiedza średnio 6 milionów osób
  • goście festynu wypijają ok. 5 milionów litrów piwa
  • najzręczniejsze kelnerki potrafią przenieść nawet 10 festiwalowych kufli na raz
  • piwo na Oktoberfeście nie jest słabe! Zawiera nawet 6,2% alkoholu
  • pola, na których odbywa się festiwal, do dziś nazywane są Błoniami Teresy (Theresienwiese) od imienia wybranki księcia Ludwika
  • wiele miast próbuje kopiować monachijski Oktoberfest – największa tego typu impreza odbywa się co roku w Hanowerze


Więcej informacji o festynie Oktoberfest (po niemiecku): www.oktoberfest.de  i http://www.muenchen.de/veranstaltungen/oktoberfest.html