Dieta w cukrzycy

Cukrzyca nazywana jest epidemią XXI wieku. Choruje na nią coraz więcej osób, zwłaszcza tych po 45. roku życia. Cukrzycę typu 2 można przez wiele lat skutecznie kontrolować, dzięki utrzymaniu odpowiedniej diety. Jak to zrobić? Oto kilka podstawowych zasad.

Cukrzyca wynika z podwyższonego stężenia cukru (glukozy) we krwi, co jest najczęściej spowodowane nieprawidłowym lub niedostatecznym wytwarzaniem hormonu insuliny. Glukoza jest „paliwem napędowym” całego organizmu – to dzięki niej mamy energię do życia. Organizm osób chorych na cukrzycę nie potrafi regulować ilości tej substancji we krwi.

Odpowiednia dieta jest jednym ze sposobów ustabilizowania cukru we krwi, co pozwala na utrzymanie właściwego poziomu energii i zapobiega – tak częstemu w cukrzycy – gromadzeniu zbędnych kilogramów. Szczegółowy typ diety jest zależny od rodzaju cukrzycy, trybu życia, chorób towarzyszących i przyjmowanych leków, dlatego wszelkie zmiany w sposobie odżywiania warto wprowadzać dopiero po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.


Zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 (tzw. insulinoniezależna) występuje u około 80-90% chorych. W tym rodzaju choroby insulina jest produkowana przez trzustkę, ale jest jej za mało lub organizm nie potrafi jej wykorzystać. W tej sytuacji dieta ma ogromne znaczenie, gdyż można nią regulować poziom cukru we krwi. Często samo wprowadzenie pewnych zwyczajów żywieniowych wystarczy, by przez wiele lat utrzymać wyrównany poziom choroby.


Zasady diety w cukrzycy:

  • Najważniejszy jest odpowiedni dobór węglowodanów. Należy wybierać produkty bogate w węglowodany złożone (np. brązowy ryż, pieczywo z pełnego ziarna). Trzeba wykluczyć cukry proste i wysoko przetworzone, czyli zakazane są produkty takie jak: słodycze, napoje owocowe, gazowane, przekąski i produkty z białej mąki.

  • Warto włączyć do diety produkty z dużą zawartością błonnika, np.: chleb razowy, grahamki, ciemne bułki z ziarnami, płatki owsiane, kasze (gryczana, pęczak).

  • Dużo warzyw! Diabetycy mogą jeść wszystkie warzywa, ale ważny jest sposób ich przygotowania. Najlepiej warzywa jeść surowe lub ugotowane na półtwardo.

  • Ostrożnie z owocami! Mimo wszystkich cennych składników, owoce zawierają spore ilości cukrów prostych, które mogą powodować niebezpieczne wahania glukozy. Zaleca się, aby na raz nie spożywać więcej niż 200 g owoców, a najlepiej wkomponować je w większy posiłek.

  • Uwaga na rodzaj i ilość tłuszczu! Trzeba redukować spożywanie tłuszczów zwierzęcych (masło, słonina, smalec) na korzyść roślinnych (oleje roślinne, oliwa z oliwek). Zaleca się ograniczenie spożycia mięsa wieprzowego, wołowego, baraniny i dziczyzny, a także produktów typu: pasztety, parówki, kiełbasy, mielonki, kabanosy. Na zakazanej liście jest także tłusty nabiał, m.in.: żółte sery, serki topione, serki do smarowania, sery białe tłuste i półtłuste, feta, sery pleśniowe oraz sery typu mozzarella.

Oprac. MP

Dodaj komentarz

Na podany adres e-mail zostanie wysłany link potwierdzający dodanie komentarza. Adres e‑mail nie będzie prezentowany na stronie.
Agnieszka:

Witam. szczerze to dziś zgłupiałam...mam PDP z cukrzyca insulina. dałam PDP wode z cytryna(w dzbanku ,woda i kawałki cytryny) i przyszły młode dziewczyny pfleigendienst i zwróciły mi uwagę ze nie może tego cukrzyk pic bo to sam cukier. mam brata od 20 lat mającego cukrzyce na insulinie i nawet pamiętam w szpitalu kaza pic wode z cytryna... czy w Niemczech to inaczej "lecza"

Alicja:

Kanapka to jedna z najgorszych wersji w diecie cukrzyka ale i osoby zdrowej. Na pewno ułatwi życie znajomość Indeksów Glikemicznych i zasada, że warzywa zwłaszcza zielone i surowe powinny być podstawą każdego posiłku. Wykluczyć tłuszcze trans i zwiększyć podaż omegi 3. Pieczywo i wyroby mączne powinny być ograniczane, nawet te "ciemne" ponieważ wiele z tych "ciemnych" jest zabarwianych np karmelem. Istotna jest też regularność posiłków co 2 - 3 godziny, powolne jedzenie, w miarę możliwości jedzenie do "gryzienia". Duże ilości wody i ruch. Bezkonkurencyjna jest też prawidłowa suplementacja. Nawet przy cukrzycy insulinozależnej dietą da się zmniejszyć znacząco zapotrzebowanie na insulinę, przy cukrzycy typu drugiego jest możliwe całkowite wykluczenie tabletek. Moi podopieczni bez problemu poprawiają cukier po ok tygodnia prawidłowego odżywiania. Ważne by czytać etykiety !!

Ewa:

Jeśli chory nie może jeść wędlin i serów to z czym podawać kanapki.

Kazia:

Cukrzyca to cichy zabójca. Moja mama miała cukrzycę. Od lekarza dowiedziałam się, że wyniszcza organy człowieka o 20 lat. Mój podopieczny w Niemczech ma cukrzycę. Ale to wszystko zależy od lekarza Niemieckiego, który odwiedzał go w domu systematycznie. Oni mają swój system leczenia. Ja natomiast musiałam codziennie zapisywać jego poziom cukru we krwi wg skali, jaką otrzymałam i wg tej skali aplikować insulinę. Miałam obowiązek zapisywania codziennie tabletek i ile otrzymuje podopieczny, ponieważ ma jeszcze inne schorzenia. No i oczywiście trzymanie diety.

dzidzia:

teraz nawet bardzo młodzi na ta cukrzyc choruja.syn brata ma 14 lat i choruje

leosia:

Jestem opiekunką i sama mam cukrzyce ale jakoś sobie radze tylko z badaniami jest tu problem